mapa_srbije ECDL Crna Gora
Održana je treća

Regionalna ECDL konferencija
o informatičkoj pismenosti

Deo članica Evropske skupštine informatičkih asocijacija (CEPIS) kao stalnog saradnike Evropske Komisije za pitanja informatičkog razvoja, tradicionalno organizuju godišnje konferencije na kojima se razmenjuju iskustva i traže načini za unapređenje korišćenja računara u svakodnevnom radu. Posle Hrvatske i Slovenije, ove godine zadovoljstvo da organizuje ovaj važni samit pripalo je informatičkom savezu Srbije – JISA. Sa radnim naslovom DIGITALNA PISMENOST – USLOV I OBAVEZA konferencija je uz izuzetnu posećenost održana u hotelu Continental, dana 09.10.2009.godine.

Konferenciju je u ime ministra nauke i potpredsednika Vlade Srbije gospodina Božidara Đelića otvorio specijalni savetnik u ministarstvu nauke prof dr Dragan Domazet, podvlačeći značaj digitalne pismenosti za društveni život i savremeno poslovanje. Evropske incijative i planove su uvodnim izlaganjima izneli i aktuelni predsednik CEPIS – Council of European

Professional Informatics Societies, gospodin. Niko Schlamberger, kao i novoizabrani predsednik CEPIS-a, koji će ovu dužnost preuzeti narednog meseca u Briselu, gospodin. Vasile Baltac.

Značaj jedinstvene evropske sertifikacije koji

već uveliko postaje i svetski, s obzirom na to da se pod nazivom ICDL i uz podršku UN-a sve više primenjuje i van Evrope, podvukao je svojim uvodnim izlaganjem i regionalni direktor ECDL Fondacije, gospodin Piotr Mrozinski. Na konferenciji su govorili i svi nacionalni lideri informatičkih asocijacija i državnih ministarstava zaduženih za razvoj i primenu novih tehnologija u zemljama našeg regiona.

Evropska Unija je konceptom ECDL, European Computer Driving Licence, postavila vendorski nezavisan standard potrebnog znanja za zaposlene u privrednim i vanprivrednim institucijama, a sve obrazovne institucije uvrstile su ECDL segmente u svoje nastavne programe. Predsednik Evropske komisije, gospodin Barroso, početkom godine svečano je preuzeo devetmilioniti ECDL index, istakavši ogroman uspeh ovog koncepta kao i važnost informatičke pismenosti koja je danas izjednačena sa alfabetskom. Na 52. konferenciji ministara i generalnih direktora javnih uprava evropskih zemalja, koja je održana u  junu u Pragu, ponovo je podvučen ECDL kao merilo pismenosti i osnov širenja EUPAN-a, European Public Administration Network, koji treba da omogući građanima i firmama bolju primenu novih tehnologija u komunikaciji sa državnim organima. Stoga ne čudi da su glavne teme na ovogodišnjoj konferenciji u Beogradu bile saradnja vladinog i nevladinog sektora po pitanjima informatičke obuke i sertifikacije građana, kao i postignuti rezultati u državama regiona.
Izneseni podaci od strane nadležnih predstavnika informatičkih asocijacija ukazali su nam da Italija ima već 1,6 miliona ECDL sertifikovanih građana te je zajedno sa Mađarskom (brisi zarez) daleko ispred zemalja sa prostora bivših jugoslovenskih republika čiji se rezultati mere nekolicinom hiljada ovakvih diploma.

Srbija nažalost, proporcionalno broju stanovnika, višestruko zaostaje za Hrvatskom i Slovenijom, a od ove godine čak i dvostruko za Crnom Gorom koja je tokom proteklog perioda izvršila informatičku obuku i sertifikaciji svih radnika zaposlenih u zdravstvu a uskoro otpočinje i za sve zaposlene u obrazovanju.

Koliki je zaostatak Srbije istakao je i predsednik informatičkog saveza JISA, gospodin  Đorđe Dukić navodeći da kada bi se kojim slučajem čak sva nedavno dobijena sredstva IPA pristupnih fondova od 100 miliona evra isključivo utrošila u informatičku obuku građana Srbije, ne bi bilo dovoljno da se dostigne ni pola aktuelnog stanja Mađarske ili Grčke. Ovo jasno govori koliko su veliki napori koje Srbija mora da učini ako želi izjednačavanje radnih sposobnosti svojih građana sa evropskim standardima.

Konferenciji su prisustvovali mnogi predstavnici ministarstava obrazovanja, omladine i sporta, finansija, odbrane, unutrašnjih poslova, informatike i telekomunikacija ne samo iz Srbije, već i ostalih zemalja. Prezentovana su pozitivna iskustva ministarstva zdravlja Italije, kao i vladine intervencije u Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini... Posebnu pažnju privukli su i rezultati postignuti u ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvatske gde je od planiranih 50.000 već jedna trećina nastavnika osnovnih i srednjih škola položila sve ECDL ispite!
Kao zaključak i apel konferencije na vladine organe i sva preduzeća u regionu spontano se nametnulo završno izlaganje predsednika ECDL asocijacije BiH i domaćina naredne konferencije u Sarajevu iduće godine, gospođe Mensure Beganović, koja je istakla prve dve grupe IPA fondova i sve bilateralne međunarodne donacije kao i prekograničnu

saradnju za početni izvor sredstava koji može da se koristi u cilju prevazilaženja nezavidne situacije i približavanja Evropi, ali i obavezu svih poslodavaca da podstiču stalna periodična testiranja svojih zaposlenih s obzirom na izuzetno brzi rast poslovnih mogućnosti koje nam nove informacione tehnologije svakodnevno pružaju.

FOTO ALBUM

PREZENTACIJE


ECDL Profil indeks
(6+modula) 5600din
ECDL Profil indeks 1 modul 1800din
ECDL Profil indeks Base (Start) (do 4 modula) 3600din
ECDL Profil indeks Standard (Core) (4-6 modula) 4600din
Polaganje po modulu 1200din
ECDL Advanced Index 2400din
Polaganje Advanced 2400din
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.

Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2622668
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.