mapa_srbije ECDL Crna Gora

4.OKTOBAR 2008.
BLED, SLOVENIJA

ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA
O INFORMATIČKOJ PISMENOSTI

Poktrovitelj konferencije: predsednik Slovenije, gosp. Dr. Danilo Turk.
Organizatori konferencije: predstavnici profesionalnih informatičkih udruženja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Portugalije, Austrije i BIH.
Gosti: Predstavnici ECDL – European Computer Driving Licence Fondation iz Dablina.

Na tradicionalnoj godišnjoj regionalnoj konferenciji o informatičkoj pismensti uz prisustvo pretstavnika slovenačke vlade i ogromnog broja škola i institucija koje se bave ovim problemom u regionu, prezentirana su najnovija ostvarenja, istorijat i trenutne aktivnosti svih zemalja učesnica. Našu zemlju predstavljao je JISA – Jedinstveni informatički savez Srbije.

Uvodnim izlaganjem gosti iz ECDL-F, Dablin, Piotr Mrozinski - Regional Development Executive i Julian Seymour - Business Operations Manager, istakli su činjenicu da se danas svakodnevnom upotrebom računara na gotovo svim radnim mestima postavlja i pitanje sposobnosti pojedinaca da njime upravljaju i rade. Analize ukazuju da prosečni službenik dnevno troši oko 10 minuta na otklananje smetnji u radu nastalih usled lošeg rukovanja. Time se gubi radno vreme ne samo onih koji nedovoljno poznaju rad na računarima već i prvih najbližih kolega kao i onih drugih koji su profesionalno zaduženi za popravke. Kada se ove cifre prevedu u novac, to ukazuje da se u firmama sa više od 1000 zaposlenih troši nepovratno nekoliko miliona eura zbog nedovoljne pripreme zaposlenih za rad na računarima. Koliki su tek gubici na državnim nivoima? Sa ovim u vezi Evropska Komisija učinila je plan intenzivne informatičke obuke evropskih građana pod nazivom i2010 kojim se predviđa da u nerednom periodu 20 miliona građana prođe obuke i stekne sertifikat znanja rada na kompjuterima, kako bi mogli ostati na svojim radnim mestima. ECDL Fondacija je još od 2003.god. izabrana od strane EU za sporovođenje ovog obrazovanja i trenutno već 8 miliona evropljana ima ECDL sertifikat.

Već iz prvih prezentacija Slovenije i Hrvatske, uočilo se da su se Vlade ovih zemalja znatno pre Srbije uključile u problem unapređenja informatičke pismenosti kao preduslova informatičkog društva, bolje administracije i sveopšteg privrednog razvoja. Gotovo trećina od 50.000 hrvatskih nastavnika osnovnih i srednjih škola već je prošla ECDL sertifikaciju za šta je hrvatska država izdvojila do sada preko 6 miliona eura!  Veoma poražavajući podatak za Srbiju prezentiran je kada se uporedi broj građana sa kompjuterskim diplomama u odnosu na ukupnu populaciju u državi. Prema ovim podacima Srbija kasni 6 puta ili 600% za Slovenijom i Hrvatskom a oko 30 do 90 puta, ili 9000% za razvijenim zemljama EU. Ukoliko se nešto hitno ne preduzme na intenzoivnom i permanentnom širenju informatičkog obrazovanja kod nas, jasno je da će sadašnje i buduće inostrane investicije biti usmerene na korišćenje niskokvalifikovane radne snage, odnosno da će proći mnogo vremena dok ne ugledamo proizvodnju visokih tehnologija u ovim krajevima.

Srećom, primeri Irske, Malte i Portugalije ukazuju da se brži privredni razvoj može postići intenzivnom informatičkom obukom svojih građana, pa to naravno budi značajnu nadu i našoj zemlji.

OnLine ECDL Obuka
-20eur po modulu / 2460din
-80eur za ECDL Start/9840din
-120eur za ECDL Core/14760din
ECDL Profil indeks
45eur
ECDL Profil indeks Base (Start) 30eur
ECDL Profil indeks Standard (Core) 37eur
Polaganje po modulu 10 do 13,5 eur
ECDL Advanced Index 20eur
Polaganje Advanced 20eur
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.
Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2632996
Fax: +381 11 2626576
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.