mapa_srbije ECDL Crna Gora
Na stručnom skupu u Privrednoj komori Srbije održanog 19.06. u 12h i u prisustvu odgovornih predstavnika ministarstva prosvete, direktora osnovnih i srednjih skola i Informatičkog saveza Srbije, prezentirani su:

REZULTATI ''PROJEKTA ONLAJN OBUKE I SERTIFIKACIJE NASTAVNIKA PO EVROPSKIM STANDARDIMA ZA POZNAVANJE INFORMATIČKIH TEHNOLOGIJA''

new2 "Poznato je da Evropska unija svrstava korišćenje IKT - Informaciono komunikacionih tehnologija medu osam najvažnijih kompetencija za zaposlene u obrazovanju", podvukao je u uvodnom izlaganju gosp. Muhedin Fijuljanin, državni sekretar u ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja, prema standardima za kompetencije nastavnika u Srbiji, zahteva se da nastavnik primenjuje IKT u planiranju, realizaciji, vrednovanju i inoviranju nastavnog procesa."Da bi nastavnik došao do nivoa da može primenjivati IKT u nastavi, neophodno je da stekne znanja i veštine u korišćenju računara i njegovih osnovnih programskih aplikacija".

Kao univerzalno merilo ovih kompetencija sve zemlje Evropske Unije pa i buduće članice, sprovode sertifikaiju po ECDL (European Computer Driving Licence) istakao je Đorđe Dukić, predsednik Informatičkog saveza Srbije i član Saveta Evrope za IKT, navodeći dalje da je nažalost sve do realizacije ovog projekta Srbija bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala iskustva primene ECDL standarda u prosveti. Zato su uloženi napori da se uz pomoć savremenih načina on-line obuke i testiranja provere efikasnosti ovog sistema u 7 škola iz različitih krajeva Srbije i na bazi tog uzorka od 452 nastavnika sprovedu dalja istraživanja.

Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije i Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda dalo je značajnu podršku ovom projektu navodeći ogromni značaj koji će za privredu imati bazna informatička obuka nastavnika, a time i više znanja našoj deci kao budućim privrednicima.

Prisutni direktori škola koji su učestvovali u projektu istakli su ogromno interesovanje svojih kolega nastavnika koji su se odazvali besplatnoj evropskoj obuci i sertifikaciji u procentu većem od 98% a izvodjač ovog posla, firma EBC - ECDL Testni Centar, odnosno direktor i autor projekta Vladan Stevanović, prezentirao je kompletne rezultate sprovedene ankete po završenom projektu gde ovom prilikom ističemo samo neke činjenice:

- Škole učesnice i broj nastavnika:
  • 1. ETŠ ''Nikola Tesla'' - Beograd (121)
  • 2. ''Ekonomsko trgov. škola'' - Novi Pazar (76)
  • 3. Gimnazija ''Stevan Sremac'' - Niš (60)
  • 4. O.Š. ''Banović Strahinja'' - Beograd (73)
  • 5. O.Š. ''Jovan Popović'' - Kruševac (49)
  • 6. O.Š. ''12. Decembar'' - Sjenica (41)
  • 7. O.Š. ''Jovan Popović - Novi Sad (32)

- Ukupno 452 nastavnika obučilo se u roku od svega 60 dana
- neki nastavnici koristili su u ovom periodu i preko 100 sati na sistemu on-line obuke
- da je 90% podvuklo ovaj sistem kao izuzetno koristan pošto im omogućava rad u vremenu kada im je to najviše odgovaralo.
- preko 65% nastavnika samostalno se obučavalo na svojim računarima u kući
- da se 67% nastavnika prvi put srelo sa ovakvim načinom obuke...

Jednom rečju nastavnici u Srbiji spremni su uložiti svoje vreme u dodatnu sertifikaciju svojih znanja korišćenja novih informaciono komunikacionih tehnoglogija kako bi što bolje odgovorili zahtevima savremenog društva - jedino sto je potrebno to je masovna državna akcija i sredstava za ovu namenu.

obuka_nastavnika

 

OnLine ECDL Obuka
-20eur po modulu / 2460din
-80eur za ECDL Start/9840din
-120eur za ECDL Core/14760din
ECDL Profil indeks
45eur
ECDL Profil indeks Base (Start) 30eur
ECDL Profil indeks Standard (Core) 37eur
Polaganje po modulu 10 do 13,5 eur
ECDL Advanced Index 20eur
Polaganje Advanced 20eur
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.
Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2632996
Fax: +381 11 2626576
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.