mapa_srbije ECDL Crna Gora

Ministarka Matić uručila ECDL sertifikate u Udruženju novinara

U prostorijama Udruženja novinara Sbije, u svečanoj atmosferi, ministarka za informatičko društvo i telekomunikacije Jasna Matić, uručila je u petak 19.03.2010.g. evropske ECDL sertifikate onima koji su polagali ispite tokom akcije e-Skills Week, a predsednik udruženja novinara Sbije, Ljiljana Smajlović, najavila je u buduće još ovakvih akcija.

Evropska akcija “nedeljainformatičkepismenosti” ostvarila je izvanredni odziv u Srbiji

Danas u svetlu stalnog rasta primene računara i telekomunikacija na gotovo svakom radnom mestu, informatička pismenost čini najtraženije dodatno obrazovanje strukovnoj diplomi. Bazni informatički sertifikat - ECDL se na taj način izvanredno uklopio kao potvrda spremnost kandidataza savremeno poslovanje – istakla je ministarka Matić u uvodnom pozdravnom govoru.

U organizaciji JISA (Informatičkog saveza Srbije) i 150 ovlaščenih Test Centara širom zemlje organizovana je jednonedeljna besplatna obuka za rad na računarima i polaganje ECDL (Europen Computer Driving Licence) ispita! Preko 1000 građana Srbije iskoristilo je javni poziv i pristupilo besplatnim proverama svog informatičkog znanja.

Đorđe Dukić, Predsednik JISA, naglasio je da gubici koje danas nesvesno podnose mnoge kompanije i institucije odlažući suočavanje sa informatičkim testiranjem svojih zaposlenih iznose oko milion eura na 250 zaposlenih. Dukić je takodje istakao je da se prošle godine čak i predsednik Evropske Komisije, gosp. Barosso odlučio polagati ECDL ispite kako bi ličnim primerom ukazao na neophodnost stalne digitalne edukacije.

Pored Udruženja novinara kao jednog od nosioca akcije sa ostvarenim značajnim rezultatima, tokom nedelje informatičke pismenosti istakli su se još i Privredna komora Beograd, Elektrotehnička škola Nikola Tesla, Gerontološki zavod, Regionalna agencija za Razvoj Šumadije i Pomoravlja kao i mnoge opštine Bečej, Bor, Niš, Leskovac, Vladičin Han, Knjaževac, Paraćin, Šabac i druge, gde su organizovanja polaganja po školama, preduzećima i opštinskim kancelarijama.

ECDL je odlukom razvoja EUPAN – European Public Administration Network preporučen za sve zaposlene u državnim institucijama i javnim upravama a Evropska Komisija ga je aktom transparentnosti kvalifikacija i kompetentnosti „Europass“ definisala za vendorski nezavistan (Microsoft, Linux, Mac...) standard koji definiše osnovnu obuku, odnosno kvalifikaciju za sva radna mesta na računarima. Vlada Srbije je usvojila ECDL Strategijom razvoja informacionog društva još oktobra 2006.god a permanentne ECDL obuke sprovodi Zavod za zapošljavanje i sve najveće institucije naše zemlje: Telekom, EPS, NIS, ŽTP, JAT, PTT, SDPR, Infostan... ministarstva odbrane, finansija, ino poslova, zdravlja, rada, Veće AP Vojvodine i drugi, uz gotovo sve privatne fakultete i obrazovne institucije.

Permanentno se izdvajaju sretstva evropskih fondova za ove namene i potrebno je uputiti što veći broj naših institucija da za ista konkurišu, ukoliko nisu u mogućnosti samostalno investirati u obrazovanje svojih zaposlenih.


ECDL Profil indeks
(6+modula) 5600din
ECDL Profil indeks 1 modul 1800din
ECDL Profil indeks Base (Start) (do 4 modula) 3600din
ECDL Profil indeks Standard (Core) (4-6 modula) 4600din
Polaganje po modulu 1200din
ECDL Advanced Index 2400din
Polaganje Advanced 2400din
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.

Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2622668
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.