mapa_srbije ECDL Crna Gora

ECDL u obrazovnom sistemu Srbije

Novo: Nacionalna komisija omogućila odličnim informatičarima priznavanje ECDL sertifikata.

Mnoge obrazovne institucije u Srbiji usaglasile su nastavni program predmeta „informatika“ sa ECDL Syllabus-om i tako omogućile svojim polaznicima izjednačenu kvalifikaciju sa vršnjacima iz Evropske Unije, odnosno sticanje ECDL sertifikata na osnovu ocene. Ukoliko ste dobili  4 ili 5 tokom učenja informatike u srednjoj školi ili gimnaziji, odnosno 8, 9 ili 10 na studijama, pošaljite nam svedočanstvo i vaš nastavni program radi provere i internacionalne verifikacije.

Nacionalna Komisija za analizu usklađenosti nastavnog programa „računarstvo i informatika“ sa evropskim ECDL standardima, sastavljena od experata delegiranih od strane Ministarstva prosvete, Ministarstva za trgovinu i telekomunikacije - Sektora za informaciono društvo, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, udurženja profesora informatike, nastavnika informatike u srednjim školama i gimnazijama, svojim radom tokom februara i marta 2014.god, završila je prvu fazu analiza i zvanično konstatovala:  

 1. Da se nastavni predmet „računarstvo i informatika“ izučava četiri godine u svim tipovima gimnazije i da se isti poklapa sa programom ECDL Profil Standard (Core) u okviru ECDL Syllabus 5.
 2. Da nastavni program predmeta „računarstvo i informatika“ u srednjim stručnim školama već u prvoj godini učenja obuhvata gradivo izjednačeno sa ECDL Profil Base (Start) u okviru ECDL Syllabus 5 za sve trogodišnje i četvorogodišnje srednje stručne škole.
 3. Dalja usklađenost predmeta iz oblasti računarstva i informatike, koji se proučavaju u srednjim stručnim školama, do nivoa ECDL Profil Base (Start) ili ECDL Profil Standard (Core) u okviru ECDL Syllabus 5, treba biti predmet pojedinačnih analiza nastavnih planova i programa iz tih predmeta prema svim obrazovnim profilima i područjima rada.
 4. Obzirom na stepen prolaznosti koji se kod ECDL-a zahteva na nivou 75%  znači da se ECDL sertifikacija može odobriti svim đacima sa zaključenom ocenom u svedočanstvu 4 ili 5 iz predmeta računarstva i informatike. Ostali đaci moraju imati dopunsku proveru zanja ukoliko žele ECDL sertifikat.

Zaključci Komisije i evropska sertifikacija informatičkog obrazovanja pomoći će domaćim đacima da po završetku školovanja ostvare iste šanse za uspeh i karijeru koje imaju i njihove kolege u Evropskoj Uniji.  Sa ovim u vezi i na inicijativu regiionalne ECDL kancelarije:

 • Sve državne škole i gimnazije Srbije dobijaju ECDL donaciju za besplatno formiranje ECDL testnih centara u svojim okvirima rada sve dok traju pristupni pregovori i Srbija konačno ne postane članica Evropske Unije.
 • Đaci koji su dobili ocene 4 ili 5 u formiranim ECDL centrima tih škola mogu dobiti odgovarajući ECDL Profil Base (Start) ili ECDL Profil Standard (Core) sertifikat bez naknadnih polaganja ispita.
 • Đaci koji su dobili ocene 4 ili 5 a čije škole još uvek nisu zavrsile administrativne poslove i primile ECDL licencu, mogu otići u bilo koji od preko 150 ovlašćenh ECDL Testnih Centara širom zemlje gde će moći prezentirati original svog svedočanstva i posle administrativnih provera dobiti odgovarajući ECDL sertifikat.

ECDL u obrazovanju

ECDL sertifikacioni program je danas standard digitalne pismenosti u mnogim obrazovnim sistemima širom sveta i široko je prihvaćen od strane ministarstva prosvete, kako za učenike i studente tako i za nastavnike.

ECDL za učenike i studente

Sticanje IKT veština tokom redovnog školovanja učenicima/studentima omogućava kvalitetnije obrazovanje, veći pristup informacijama kao i bolju pripremljenost za život, rad i dalje školovanje. Đaci/studenti koji poseduju IKT veštine i koriste tehnologije u procesu učenja postižu bolje rezultate i motivisaniji su za učenje.

IKT veštine studentima omogućavaju da svoje pismene radove brzo, lako i efikasno predstavljaju pomoću programa za obradu teksta, da svoje projekte prikažu u vidu prezentacija kao i da u velikom broju predmeta koriste aplikacije za tabelarne kalkulacije.

Digitalno pismeni učenici/studenti u većoj meri koriste informacije dostupne na Internetu, koriste mogućnost e-učenja i multimedijalne sadržaje. Sticanje novih znanja na ovakav način podstiče njihovo kritičko razmišljanje i pozitivan stav prema konceptu celo životnog učenja.

Timski rad je takođe važna veština u društvu znanja, a primena modernih tehnologija podstiče komunikaciju sa okruženjem. Razvijajući sveobuhvatan set digitalnih veština, đaci/studenti uče kako da koriste tehnologije za komunikaciju sa nastavnicima i svojim vršnjacima, da dele zadatke i rade na grupnim zadacima i projektima.


ECDL za nastavnike

IKT veštine podstiču nastavnike da intenzivnije koriste tehnologije u obrazovnom procesu što značajno povećava kvalitet nastave i način prenosa znanja na studente i učenike.

Komjuterske veštine omogućavaju nastavnicima:

 • Kreiranje i postavljanje lekcija i obrazovnih sadržaja na mrežu
 • Pristup multimedijalnim i interaktivnim sadržajima za podršku u učenju
 • Prilagođavanje sadržaja različitim stilovima učenja i sposobnostima
 • Povećanje motivacije učenika/studenata kroz upotrebu IKT u učionicama
 • Razmenu iskustava i povećanje saradnje unutar i između škola
 • Razmenu kurikuluma, nastavnih planova i programa sa kolegama i zaposlenima
 • Profesionalni razvoj preko profesionalnih mreža i veće zadovoljstvo poslom

Korišćenje softverskih aplikacija značajno pojednostavljuje rutinske zadatke i smanjuje utrošak vremena na administrativne poslove kroz:

 • Elektronsko upravljanje podacima o učenicima/studentima na delotvoran način
 • Prijem i ispravljanje domaćih zadataka/projekata u elektronskom obliku
 • Bolju kominikaciju sa učenicima i roditeljima
 • Praćenje i nadzor dolaska učenika/studenata i njihove preformanse
 • Povećanje produktivnosti kroz intenzivniju primenu IKT

Škole edukacijom nastavnika osiguravaju intenzivnije korišćenje savremenih tehnologija u svakodnevnom radu i na taj način maksimiziraju povrat investicija uloženih u nabavku opreme i softverskih aplikacija.

Digitalno pismeni nastavnici i školsko osoblje efikasnije koristi elektronsku poštu, programe za razmenu instant poruka ili blogove za bržu i intenzivniju komunikaciju sa učenicima/studentima, kolagama i rukovodiocima.


Zašto sertifikacija?

Sertifikacija pruža objektivnu proveru znanja i veština učenika/studenata i nastavnika u skladu sa međunarodnim standardima. Neke od prednosti sertifikacije su:

 • Jedinstven skup veština i znanja koje učenici i zaposleni u obrazovnim institucijama moraju da poseduju u vreme ekspanzije moderne i digitalne tehnologije
 • Obezbeđuje dokaz sposobnosti
 • Etalon za utvrđivanje kvaliteta obuke i sredstvo za procenu stečenih znanja i veština
 • Sredstvo za utvrđivanje povraćaja sredstava uloženih u obuku
 • Motiviše nastavnike i učenike/studente da redovno pohađaju i prate časove obuke

Zašto ECDL?

ECDL predstavlja međunarodni standard informatičke pismenosti. Program su kreirali stručnjaci iz celog sveta, a proveren je i odobren od strane relevantnih međunarodnih institucija.
Sa preko 15 miliona kandidata u 148 zemalja ECDL standard predstavlja najrasprostranjeniji standard informatičke pismenosti na svetu.

ECDL sertifikacioni program je:Dodela ECDL sertifikata u gradskoj upravi Krusevac

Ako ste dobili 4 ili 5 iz informatike tokom školovanja ili 8, 9, 10 tokom studiranja, kvalifikovani ste za ECDL

Na osnovu zaključka nacionalne Komisije za usklađenost obrazovnog programa sa ECDL standardima, ako imate zaključene odlične i vrlo dobre ocene iz informatike, možete dobiti ECDL - evropski informatički sertifikat! dalje...

OnLine ECDL Obuka
-20eur po modulu / 2460din
-80eur za ECDL Start/9840din
-120eur za ECDL Core/14760din
ECDL Profil indeks
45eur
ECDL Profil indeks Base (Start) 30eur
ECDL Profil indeks Standard (Core) 37eur
Polaganje po modulu 10 do 13,5 eur
ECDL Advanced Index 20eur
Polaganje Advanced 20eur
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.
Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2632996
Fax: +381 11 2626576
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.