mapa_srbije ECDL Crna Gora

Predsednik Evropske komisije dobio devetmilioniti ECDL indeks

Predsednik Barroso dobio je devetmilioniti ECDL indeks i tako istakao važnost kompjuterske pismenosti za porast zaposlenosti i održiv ekonomski rast.

Brisel, 12. februar 2009: José Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, dobio je devetmilioniti ECDL indeks na ceremoniji koja je priređena u cilju isticanja uspeha ECDL programa i neophodnosti ulaganja u kompjuterske veštine svih zemalja članica kako bi se povećala zaposlenost i izgradila konkurentna ekonomija u Evropi.
Primajući ECDL indeks, predsednik Barroso je naglasio da je kompjuterska pismenost od presudne važnosti za sve Evropljane i izjavio da je Komisija ponosna na činjenicu da je ona inicijator nastanka ECDL programa i na njegov izvanredan napredak koji se danas ogleda u broju od devet miliona realizovnaih ECDL indeksa. Predsednik Barroso je istakao da ,,kompjuterska pismenost predstavlja deo osnovnih veština kao što su čitanje i pisanje i da je ovo poruka koju Komisija šalje svim stanovnicima Evrope; u ovim teškim trenucima za ekonomiju, mnogi zaposleni će morati da se prekvalifikuju i kompjuterske veštine koje danas mogu sa steknu sigurno će im pomoći da nađu nove mogućnosti za bolji život sutra”.
Kako bi pomogla da se prevaziđe ovakva ekonomska situacija, Komisija je pokrenula Evropski ekonomski plan za oporavak koji poziva na pametna ulaganja koja bi postigla veći rast i održivi napredak na duže staze. On poziva zemlje članice da  još više investiraju u obrazovanje i prekvalifikaciju kako bi zaštitili stanovnike Evrope od najgoreg što ekonomska kriza može doneti.
Kao deo ovog plana, Evropska komisija je predložila milijardu evra vrednu investiciju za uvođenje broadband-a u ruralne oblasti. Ukoliko ova investicija ne bi uključila i IT obuku, Evropa rizikuje dodatno širenje kompjuterskog jaza u oblastima u kojima nivoi pismenosti već zaostaju za evropskim prosekom. Prema izveštaju Eurostat 2008 ističe se da u 2007. godini 49% stanovništva u slabo naseljenim oblastima nikada nije koristilo Internet.

Pre ceremonije uručenja 9 milionitog ECDL indeksa predsedniku Evropske komisije, na sastanku posvećenom doprinosu digitalne pismenosti i mogućnosti da Evropa postane vodeća ekonomija temeljena na znanju, delegacija ECDL Fondacije je pozdravila stav predsednika Barrosa da obuka kompjuterskih veština omogućava društvu da u potpunosti „žanje“ blagodeti novih tehnologija.

U svom obraćanju na ceremoniji, Jim Friars, predsedavajući Odbora ECDL Fondacije, naveo je da je ECDL prava evropska priča o uspehu, podvlačeći kako je originalni koncept razvijen uz finansijsku podršku Evropske komisije. Uručujući ECDL indeks predsedniku Barrosu, ECDL Fondacija priznaje napore Komisije da osnaži pojedince stvaranjem boljih mogućnosti zapošljavanja i inkluzivnog informatičkog društva. Damien O’Sullivan, izvršni director ECDL Fondacije, naglasio je da je ova Fondacija ponosna da uruči devetmilioniti ECDL indeks predsedniku Barrosu za označavanje uspeha EU organizacije u podsticanju digitalne pismenosti u Evropi. Ipak, za 40% Evropljana koji i dalje nemaju osnovne kompjuterske veštine potrebne za korišćenje Interneta, mnogo toga ostaje da se uradi. Gospodin O’Sullivan je istakao posvećenost ECDL Fondacije ciljevima evropske i2010 Strategije, a jedan od njih je da je digitalna pismenost ključ za stvaranje inkluzivnog informatičkog društva i ekonomije zasnovane na znanju.

OnLine ECDL Obuka (30 dana)
- 2460din po modulu
- 9840din za ECDL Base
- 14760din za ECDL Standard
ECDL Profil indeks
(6+modula) 5600din
ECDL Profil indeks 1 modul 1800din
ECDL Profil indeks Base (Start) (do 4 modula) 3600din
ECDL Profil indeks Standard (Core) (4-6 modula) 4600din
Polaganje po modulu 1200 - 1620din
ECDL Advanced Index 2400din
Polaganje Advanced 2400din
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.

Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2632996
Fax: +381 11 2626576
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.