mapa_srbije ECDL Crna Gora
Na stručnom skupu u Privrednoj komori Srbije održanog 19.06. u 12h i u prisustvu odgovornih predstavnika ministarstva prosvete, direktora osnovnih i srednjih skola i Informatičkog saveza Srbije, prezentirani su:

REZULTATI ''PROJEKTA ONLAJN OBUKE I SERTIFIKACIJE NASTAVNIKA PO EVROPSKIM STANDARDIMA ZA POZNAVANJE INFORMATIČKIH TEHNOLOGIJA''

new2 "Poznato je da Evropska unija svrstava korišćenje IKT - Informaciono komunikacionih tehnologija medu osam najvažnijih kompetencija za zaposlene u obrazovanju", podvukao je u uvodnom izlaganju gosp. Muhedin Fijuljanin, državni sekretar u ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja, prema standardima za kompetencije nastavnika u Srbiji, zahteva se da nastavnik primenjuje IKT u planiranju, realizaciji, vrednovanju i inoviranju nastavnog procesa."Da bi nastavnik došao do nivoa da može primenjivati IKT u nastavi, neophodno je da stekne znanja i veštine u korišćenju računara i njegovih osnovnih programskih aplikacija".

Kao univerzalno merilo ovih kompetencija sve zemlje Evropske Unije pa i buduće članice, sprovode sertifikaiju po ECDL (European Computer Driving Licence) istakao je Đorđe Dukić, predsednik Informatičkog saveza Srbije i član Saveta Evrope za IKT, navodeći dalje da je nažalost sve do realizacije ovog projekta Srbija bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala iskustva primene ECDL standarda u prosveti. Zato su uloženi napori da se uz pomoć savremenih načina on-line obuke i testiranja provere efikasnosti ovog sistema u 7 škola iz različitih krajeva Srbije i na bazi tog uzorka od 452 nastavnika sprovedu dalja istraživanja.

Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije i Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda dalo je značajnu podršku ovom projektu navodeći ogromni značaj koji će za privredu imati bazna informatička obuka nastavnika, a time i više znanja našoj deci kao budućim privrednicima.

Prisutni direktori škola koji su učestvovali u projektu istakli su ogromno interesovanje svojih kolega nastavnika koji su se odazvali besplatnoj evropskoj obuci i sertifikaciji u procentu većem od 98% a izvodjač ovog posla, firma EBC - ECDL Testni Centar, odnosno direktor i autor projekta Vladan Stevanović, prezentirao je kompletne rezultate sprovedene ankete po završenom projektu gde ovom prilikom ističemo samo neke činjenice:

- Škole učesnice i broj nastavnika:
  • 1. ETŠ ''Nikola Tesla'' - Beograd (121)
  • 2. ''Ekonomsko trgov. škola'' - Novi Pazar (76)
  • 3. Gimnazija ''Stevan Sremac'' - Niš (60)
  • 4. O.Š. ''Banović Strahinja'' - Beograd (73)
  • 5. O.Š. ''Jovan Popović'' - Kruševac (49)
  • 6. O.Š. ''12. Decembar'' - Sjenica (41)
  • 7. O.Š. ''Jovan Popović - Novi Sad (32)

- Ukupno 452 nastavnika obučilo se u roku od svega 60 dana
- neki nastavnici koristili su u ovom periodu i preko 100 sati na sistemu on-line obuke
- da je 90% podvuklo ovaj sistem kao izuzetno koristan pošto im omogućava rad u vremenu kada im je to najviše odgovaralo.
- preko 65% nastavnika samostalno se obučavalo na svojim računarima u kući
- da se 67% nastavnika prvi put srelo sa ovakvim načinom obuke...

Jednom rečju nastavnici u Srbiji spremni su uložiti svoje vreme u dodatnu sertifikaciju svojih znanja korišćenja novih informaciono komunikacionih tehnoglogija kako bi što bolje odgovorili zahtevima savremenog društva - jedino sto je potrebno to je masovna državna akcija i sredstava za ovu namenu.

obuka_nastavnika

 

OnLine ECDL Obuka (30 dana)
-20€ po modulu / 2460din
-80€ za ECDL Start/9840din
-120€ za ECDL Core/14760din
ECDL Profil indeks
(6+modula) 45€
ECDL Profil indeks 1 modul 15€
ECDL Profil indeks Base (Start) (do 4 modula) 30€
ECDL Profil indeks Standard (Core) (4-6 modula) 37€
Polaganje po modulu 10-13,5€
ECDL Advanced Index 20€
Polaganje Advanced 20€
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.

Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2632996
Fax: +381 11 2626576
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.